donderdag 28 augustus 2014

What’s in a blokje?

Surinamers zijn een heleboel, maar nuchter zijn ze niet. Ik hou d’r van.
In Nederland word ik weleens ‘vaag’ of ‘zweverig’ genoemd, hier zal me dat niet zo snel overkomen. Toen ik drie jaar geleden voor een jaar in Paramaribo woonde overkwamen me al eens onverklaarbare dingen. Op een avond stond ik na te kletsen met mijn toenmalige collega Wensley en rastaman Eric, de conciërge van On Stage. Elke avond bleven we na de lessen met een biri en een sigaretje hangen bij ‘Het Patronaat’, waar theaterschool On Stage is gevestigd.
We waren al onderweg naar de straat en stonden bij het hek nog wat laatste tori’s te praten en ineens ruik ik brand. Ik zeg tegen de beide mannen, die zo’n 30 cm van me vandaan stonden ‘ruiken jullie ook brand?. Ze haalden hun neus op, maar roken niks. Kordaat en haastig zei de eeuwig relaxte, zijn tijd nemende Eric, we moeten gaan. Nu, weg hier! Morgen praten we.
Het bleek de volgende dag dat ik de enige was die het had geroken en dat ik de geur had geroken van het branden van de wierook van de paters die daar vroeger verbleven. Als je die geur ruikt, moet je weggaan, dan willen ze je niet meer daar, zei Eric. Ok..


Hier op Moengo gaat alles nog stukje dieper. De eerste avond dat ik hier alleen sliep in dit grote lege huis heb ik voor de zekerheid die avond een stokje Paulo Santo gebrand, reinigingshout. Het was een helse nacht. Nachtmerries, zweten, wakker schrikken van alle geluiden. Het houtje had zijn werk niet gedaan. De nacht daarop volgend was rustig tot een uur of drie, tot ik een steeds luider wordend geprevel hoorde wat zich manifesteerde in mijn droom. Langzaam werd ik wakker en besefte dat het echt was. Op het erf naast mij wonen drie zussen met hun, in totaal, 15 kinderen.
Ik hoorde de luide stem van 1 van de zussen een gebed opzeggen. Hier en daar ving ik een woord op, maar veel verder dan de woorden 'mi Gado', 'mi Jesus' kwam ik niet met mijn Aukaanse kennis om drie uur ’s nachts. In haar stem klonk rust en paniek tegelijk, ik was bang dat er iets met de kinderen zou zijn gebeurd. Ik keek uit het raam en zag licht branden, maar verder niks, geen geschreeuw van de kinderen alleen de dreunende stem, een minuut of dertig. Ik stak mijn stokje nog een keer aan. De volgende dag durfde ik niet te vragen wat er was gebeurd. Die dag verhuisde ik naar een andere kamer.
Twee weken geleden arriveerde danseres en theatermaakster Junadry op Moengo, ik ging net voor 3 dagen naar Paramaribo. Ze was de eerste 3 dagen dus alleen in ons huis op Moengo. Op facebook las ik de volgende ochtend een post van haar, dat ze heftige nachtmerries had, veel wakker lag en onrustige nachten had. Toen ik na 3 dagen terug naar Moengo kwam vroeg ik haar in welke kamer ze sliep en jawel, dezelfde als ik de eerste nachten.
Junadry slaapt na 3 nachten proberen inmiddels met een kruis om haar nek op een andere kamer J


In bijna alle interviews die ik met mensen komt 'Ogri ai' aan het bod. Ogri ai is wanneer iemand je een ‘slecht oog’ geeft. Mayentha, een jonge vrouw die ik interviewde vertelde er het volgende over:
“Stel je bent ergens gegaan met je baby. Als je thuiskomt begint je baby te huilen, die baby huilt constant en houdt niet op. Als je grootmoeder in de buurt is komt ze naar je toe en vraagt: ‘van waar komen jullie?’
Dan zeg je bijvoorbeeld, we waren naar de mall gegaan of we waren gaan wandelen en onderweg zagen we een drukte. Dan zegt je oma ‘misschien heeft iemand met slechte ogen naar die baby gekeken.’
Niet een ieder is goed om naar een baby te kijken, misschien heeft die persoon het niet eens door, maar bijvoorbeeld, als je baby dik is toch? En iemand komt op bezoek dan zeggen ze ‘saaaang je baby is echt zo dik, zo mooi, mooie ogen, mooie mond, mooie neus' dus alles, constant. Die persoon praat alleen maar over dat kind haar uiterlijk toch? Dan kan er iets met die baby gebeuren.
Als die persoon weg is begint die baby constant te huilen, je geeft die baby eten, die wil niet, je gaat die baby baden, wil niet, baby wil niet slapen, die huilt constant. Dan neemt je oma blauwsel, dat is een soort blauw poeder in de vorm van een blokje. Dat zet ze samen met zout in water. Wanneer dat gesmolten is gaat ze je baby ermee baden.
Dan praat ze tot die baby ‘misschien ben je op straat gegaan en iemand heeft je aangekeken, maar niet met goeie ogen, kom weer bij, kom weer tot wie je was, dat slechte moet ver weg van je blijven, als iemand je heeft gekeken met goeie ogen stellen we dat op prijs, kom weer tot rust, kom weer als wie je was.’ Meestal doet je oma dat, want oma’s weten het meest van die dingen. Zelfs nog meer dan moeders. Je hebt moeders die het weten, maar die oma’s? Die weten echt veel.
Als ze klaar zijn met baden dan gaat ze die baby sussen en weer praten tot dat kind ‘als je morgenochtend op bent gestaan of misschien vanmiddag of later in de avond moet je weer zijn zoals je was.’
Soms gebruikt je oma ook een blad, malembe-lembe. Ze kookt het in water, als dat water is afgekoeld neemt ze het in haar mond en spuwt het op die baby. Terwijl ze dat doet praat ze; ‘er moet niets met je gebeuren, je moet gezond blijven, je moet dik blijven als hoe je bent, je moet niet afvallen, je moet niet mager worden, je moet niet lelijk worden.’
Dus als je op bezoek gaat bij een baby moet je niet constant zeggen hoe mooi die baby is, nee. Zeg gewoon, je hebt een mooie baby, klaarrrr.
Ook volwassenen kunnen ogri ai krijgen. Als je van ergens komt en je voelt je echt ziek, je geeft over, alles. Kan iemand slecht naar je hebben gekeken. Soms ga je dan naar een bonoe man met je familie, dan nemen ze ook water in hun mond en spuwen het op je, om je weer de oude te maken.”


Mijn eigen moeder uit Zwolle herkende de verpakking van het blauwsel van een foto en schreef me het volgende:
“die blokjes? reckit blauw (vroeger zakjes) deed mijn moeder/jouw oma bij de witte was in, dan werd het stralend wit. Vooral bij de kapperslakens en scheerdoeken van je opa.”

Hier op Moengo kijken veel mensen naar me. Ik ben nog niet ziek geworden. (Terwijl ik dit schrijf klop ik even af onder de tafel.)
Afgelopen weekend was ik naar Peto Ondro om iemand te interviewen. Ik val hier nogal op, iedereen keek naar me, een paar uur lang. Toen ik thuis kwam at ik wat, ging even liggen en ik werd me toch misselijk! Ik voelde echt dat ik moest overgeven. Ineens dacht ik OGRI AI!! Iemand heeft me ogri ai gegeven!! Ik heb blauwsel nodig! Toen keek ik nog eens naar mijn soep en dacht, soof, misschien was je ei in die saoto gewoon niet meer goed.

Of..? Zo toch maar even naar de winkel..Geen opmerkingen:

Een reactie posten