Het Project









Het festival

Tembe Art organiseert sinds 2013 ieder jaar een kunstfestival op Moengo. Dit festival vindt eind september plaats. Op het festival staat ieder jaar een andere kunstdiscipline centraal. Binnen dit festival komen artiesten en kunstenaars vanuit heel Suriname, Nederland en de omringende Caribische landen naar Moengo om daar met de plaatselijke bevolking te werken. Binnen het festival worden workshops gegeven en worden er voorstellingen en presentaties gemaakt waarbij de lokale bevolking samenwerkt en presentaties maakt met de kunstenaars. In 2014 richt het festival zich op de disciplines dans en theater.


Beauty Verhalen Salon (BVS)

De BVS is een installatie waar het publiek onder het genot van een handmassage, afgesloten voor de buitenwereld door een blinddoek, via een koptelefoon kan luisteren naar het intieme levensverhaal van een voor hen onbekende wijkbewoner. De Beauty Verhalen Salon wordt aangeboden aan lange tafels waar het publiek bij aan mag schuiven. De combinatie van de liefdevolle aanraking en het soms heftige, maar inspirerende verhaal maakt indruk op zowel gever als ontvanger.

Ik ga een Surinaamse versie van deze installatie maken voor het Moengo Performing Arts Festival. Het idee blijft hetzelfde, verhalen van 'Wijkbewoners' in dit geval richt ik me op bewoners van en rondom Moengo. In de verhalen zal ik aandacht geven aan de Marroncultuur en me richten op opvoeding. Wat heeft een ouder voor opvoeding genoten en wat draagt hij of zij over aan zijn of haar kinderen. Binnen de 6 verhalen volg ik het behoudt van een cultuur tijdens een migratieproces. Twee verhalen neem ik op in een nader te bepalen dorp rondom Moengo. Twee verhalen op Moengo zelf en twee verhalen in Nederland van Moengonezen die daar nu wonen.  




Gebundelde krachten van Tembe en Zina

De samenwerking tussen mij als Zina en Tembe Art Studio is voor mij niet meer dan logisch. Ik voelde vanaf het moment dat ik bij TAS naar binnen stapte en Marcel ontmoette dat we vanuit hetzelfde ideaal kunst maken. Om te ontmoeten en te verbinden.

Marcel maakte eerder een expositie met de naam ‘Sanfika’, ‘wat is er over gebleven?’. Dit is een vraag die ik zal stellen aan de ouders en de jongeren die ik spreek. Wat is er overgebleven van de Marroncultuur in hun leven. Ik ben benieuwd naar wat een ouder aan culturele gebruiken door wil geven aan zijn of haar kind. Ik vraag de kinderen en jongeren vervolgens wat zij meenemen uit deze culturele overdracht. Zitten ze er wel op te wachten? Hechten ze waarde aan deze culturele gebruiken? Of juist helemaal niet?

Naast het maken van de BVS Installatie zal ik workshops geven aan verschillende groepen kinderen en jongeren waarbij ik me richt op het vertellen van een persoonlijk verhaal. Hoe geef je een persoonlijk verhaal theatraal vorm? Een van deze workshops zal op het festival ook gepresenteerd worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten